arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Особливості академічної мобільності викладачів

Порядок реалізації права на академічну мобільність науково-педагогічних та наукових працівників регулюється тими ж нормативними актами, що й для студентів. Це Закон "Про вищу освіту", Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2015 р. №579, та відповідні положення на рівні ВНЗ.

Проте процедура дещо відмінна. Насамперед це пов’язано з тим, що працівники перебувають у трудових правовідносинах із ВНЗ. Тому вони можуть брати участь у відмінних формах академічної мобільності. Якщо для студентів це здебільшого кредитна мобільність, то працівники можуть проводити наукові дослідження самостійно або в спільних проектах, викладати та підвищувати кваліфікацію в інших ВНЗ.

Проте в будь-якому випадку вони також повинні подати заяву до конкурсної комісії та пройти відбір. Після відбору укладається двосторонній договір між працівником та ВНЗ, у якому він працює. Він повинен містити опис діяльності науково-педагогічного працівника на час програми академічної мобільності. Якщо це передбачено Положенням ВНЗ, то перед від’їздом потрібно також затвердити на засіданні кафедри програму академічної мобільності.

Які граничні строки здійснення академічної мобільності працівників?

Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність не встановлює граничних строків участі в програмах, а дозволяє керуватися умовами укладеного договору. Проте існує однорічне обмеження щодо збереження місця роботи та шестимісячний строк збереження оплати праці. При цьому зарплата не виплачуватиметься, якщо працівник отримує виплати в рамках програми академічної мобільності, що повністю покривають його перебування в іншій установі.   

Усе ще чинними залишаються окремі положення Постанови КМУ від 2 лютого 2011 р. № 98 “Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів”, які обмежують шістьма місяцями строк перебування науково-педагогічних працівників у ВНЗ або наукових установах за кордоном. До скасування цих норм правову колізію потрібно вирішувати відповідно до рекомендацій Міністерства юстиції України та користуватися нормами, що були видані пізніше, тобто Положенням №579 від 12 серпня 2015 р. Якщо ж адміністрація ВНЗ все-таки прийняла рішення обмежити строк перебування працівника за кордоном до шести місяців, то його необхідно оскаржити в судовому порядку.

Як розподіляється навчальне навантаження відсутнього працівника?

Розподіляти навчальне навантаження науково-педагогічного працівника уповноважений завідувач кафедри. Чітка регламентація порядку розподілу відсутня, проте зазвичай це відбувається між працівниками відповідної кафедри.


 

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...