arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Як отримати субсидію на проживання в гуртожитку

Не всі ВНЗ про це інформують, але студенти, які проживають в гуртожитку, мають право на оформлення субсидії.

Згідно Постанови уряду, на допомогу може розраховувати кожен, хто проживає в гуртожитку й сплачує за комунальні послуги більше 15% щомісячного сукупного доходу. Складністю розрахунку для студентів є те, що субсидія нараховується не на всю вартість проживання, а лише на житлово-комунальні послуги. Їхня вартість уже включена в ціну проживання в гуртожитку. Точні дані можна дізнатися в бухгалтерії ВНЗ, але отримати субсидію можна й без них. У разі її оформлення органи соціального забезпечення самі зроблять запит у ВНЗ щодо вартості комунальних послуг.

Що таке сукупний дохід?

Сукупний дохід розраховується на основі методики, затвердженої урядом, і фактично становить середньомісячний розмір доходу, отриманого протягом року. До нього потрібно включати стипендію, усі види соціальної допомоги, заробітну плату, якщо вона виплачувалася “легально”, доходи від здачі майна та будь-які інші види прибутків, отриманих студентом. Тому, хто отримує лише стипендії, враховуватимуть фактичні суми. Однак якщо студент її не отримує, йому рахуватимуть дохід у розмірі прожиткового мінімуму, що є значно більшим за стипендію. Аналогічні умови призначення субсидій для безробітних.

Також потрібно пам’ятати, що допомога розраховується на сім’ю. Проте з точки зору законодавства сім’єю вважається студент, який проживає в гуртожитку сам без батьків, або подружня пара студентів.

При цьому самостійно розраховувати нічого не потрібно, це зроблять в управлінні праці та соціальної політики. Але є можливість дізнатись приблизну суму субсидії, скориставшись калькулятором.  

Також потрібно пам’ятати: студент, який має пільги на оплату гуртожитку, не зможе отримувати ще й субсидію. У такому випадку нараховуються або пільги, або субсидія. Тому краще скористатися калькулятором й оцінити, який варіант є вигіднішим.

Які документи потрібно подати для отримання субсидії?

На сьогодні порядок максимально спрощено. Достатньо подати заяву про призначення житлової субсидії та заповнену декларацію про доходи. Вказувати суми доходів у декларації не потрібно, достатньо лише зазначити їхні джерела. Інформацію про конкретні суми державні органи витребують у Державної фіскальної служби самостійно.

Куди потрібно подавати документи на оформлення субсидії?

Найпростіше - подати документи онлайн на сайті https://subsidii.mlsp.gov.ua/. Проте сьогодні це можуть зробити лише мешканці Вінницької, Волинської та Донецької областей за умови, що вони мають електронний цифровий підпис з податкової або Bank ID ключ, отриманий на сайті http://bankid.org.ua/.

Мешканці інших регіонів можуть тільки перевірити онлайн правильність заповнення документів. Подавати їх до органів соціального захисту населення потрібно або особисто, або надіслати рекомендованим листом.  

На який термін призначається субсидія?

Субсидія призначається на 12 місяців та автоматично продовжується на наступні періоди.

Чи зможе студент отримати субсидію, якщо вже сплатив за гуртожиток за цілий рік?

Так, зможе. Проте субсидія не виплачується живими грошима, а надходить на рахунок ВНЗ. Тому за такої умови вона буде зарахована до майбутніх платежів за гуртожиток: наступного року студент заплатить на відповідну суму менше. Але якщо він виселиться, то гроші йому не повернуть, оскільки вони повернуться на рахунок ВНЗ.  

Чи мають право іноземні студенти на отримання субсидії?

Так. Законодавство не встановлює ніяких обмежень щодо громадянства. Оформлення субсидії для іноземних громадян здійснюється на загальних підставах.

Чи потрібно бути прописаним у гуртожитку, щоб отримати субсидію?  

Ні, прописуватися не обов’язково. Достатньо подати разом із заявою угоду на проживання в гуртожитку.

 

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...