arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Як і навіщо оформлювати індивідуальний графік

У кожного студента є можливість вибірково відвідувати аудиторні заняття (лекції, семінари, практичні), натомість самостійно опрацьовувати матеріали навчальної програми. Для цього необхідно оформити індивідуальний графік навчання. В одному випадку може бути дозволено не відвідувати лише лекції, в іншому - семінарські заняття. Рішення приймає декан. Але також це може залежати від домовленостей з викладачами: вони можуть вимагати бути присутнім на окремих семінарах для написання контрольних робіт, обов’язкове відвідування лабораторних занять тощо.

Якими нормативно-правовими актами регулюється перехід на індивідуальний графік

Право перейти на індивідуальний графік ніде прямо в законах не закріплено, проте воно випливає з ряду статей ЗУ ’’Про вищу освіту’’. Наприклад, п. 21 ст. 62 гарантує кожному студенту брати участь у формуванні індивідуального навчального плану, п.2 ч.2 ст. 50 визначає, що одним з видів навчальних занять у ВНЗ є індивідуальне заняття, а п.2 ч.2 ст 32 передбачає право ВНЗ на самостійне визначення форми навчання та форми організації освітнього процесу, у тому числі такі, що не визначені Законом. ВНЗ таким чином надано право повністю самостійно визначати порядок переведення студентів на індивідуальний навчальний графік. Для цього повинні бути прийняті відповідні внутрішні положення. У випадку їх відсутності таке право все одно зберігається, але рішення приймається деканом на власний розсуд, що створює підґрунтя і для суб’єктивного рішення, і для правопорушення. Проте більшість ВНЗ уже врегулювали дане питання і надають студентам можливість перейти на індивідуальний графік, але при цьому ставлять ряд суворих вимог.

За яких умов можна оформити індивідуальний графік

Єдиного переліку умов немає, кожен ВНЗ встановлює їх самостійно. Тому варто ознайомитися з Положенням про індивідуальний графік у вашому ВНЗ. Але будьте готові, що в першу чергу звертатимуть увагу на успішність: положенням може бути визначено необхідний середній бал. У випадку, коли він не вказаний, декан оцінюватиме успішність студента на власний розсуд і додатково може також взяти до уваги, наприклад, участь в університетському житті або досягнення поза навчанням.

Як правило, ВНЗ надають можливість перейти на індивідуальний графік студентам старших курсів та вимагають, щоб не було академічних заборгованостей. Перехід на індивідуальний графік майже завжди надається у зв’язку з хворобою, а також матерям чи батькам, які є студентами, для догляду за дитиною віком до 3-х років.

За інших умов отримати дозвіл від ВНЗ значно важче, у тому числі й у зв’язку з роботою. У такому випадку швидше за все ВНЗ вимагатиме, щоб студент працював за спеціальністю.   

 

На який срок можна перейти на індивідуальний графік

Зазвичай ВНЗ обмежують таке право студента одним семестром, по завершенню якого потрібно подавати подавати документи заново. Проте у випадку тривалої хвороби чи необхідності догляду за дитиною, якщо це підтверджено документально, декан може відразу прийняти рішення про переведення на індивідуальний графік на довший період. Швидше за все це буде один навчальний рік.

Також варто пам’ятати: якщо студент порушуватиме умови навчання за індивідуальним графіком (вчасно не складатиме теми, як було обумовлено з викладачем), то він може достроково втратити право на нього. А це значить, що необхідно повертатися до регулярного відвідування всіх пар і занять.

Коли краще оформлювати перехід на індивідуальний графік

Положення ВНЗ можуть не встановлювати часових обмежень, тому оформити перехід на академвідпустку можна в будь-який період. Якщо ж таке обмеження є, то здебільшого це тиждень-два до початку семестру. Тому краще перевірити заздалегідь, чи є ця умова у внутрішньому Положенні вашого ВНЗ.

Як оформити індивідуальний графік

Для оформлення індивідуального графіку необхідно звернутися до декана з заявою. Її зразок може міститися в Положенні про індивідуальний графік. Якщо його там немає, заяву потрібно написати в довільній формі: вказати назви дисциплін, які хочете вивчати за індивідуальним графіком, підстави для його встановлення та додати документи, що їх підтверджують. Такими документами можуть бути підтвердження хвороби, довідка від ЛКК, копія свідоцтва про народження дитини, довідка про працевлаштування тощо. Крім того, можна домовитися з викладачами про їхню попередню згоду на вашу відсутність на парах.

Що не передбачає індивідуальний графік

Індивідуальний графік навчання не передбачає ні додаткових занять для студента, ні часткового (не повного) виконання навчальної програми: мають бути виконані всі види робіт, відповідно до навчального плану. Крім того, іспити необхідно здавати в загальному порядку.      

 

Чи зберігається стипендія при навчанні на індивідуальному графіку?

Так, стипендія зберігається.

Як відбуватиметься контроль знань студента

Про це потрібно домовлятися з конкретним викладачем. Зазвичай контроль освоєння навчальної програми кожної дисципліни проводиться шляхом складання окремих тем.

Студент повинен володіти тим же обсягом знань, що і його однокурсники, які відвідують пари на загальних підставах.

Що краще: навчатися на індивідуальному графіку чи взяти академвідпустку

Кожен випадок індивідуальний і правильної відповіді немає. Але якщо у вас є змога приходити до ВНЗ, то краще все ж таки скористатися правом на індивідуальний графік, а саме - домовитися про відвідування лише семінарських занять. У такому випадку швидше за все адміністрація буде більш поступлива в рішенні перевести вас на індивідуальний графік навчання.    

При оформленні індивідуального графіку навчання пам’ятайте, що це не правило, а виняток.

 

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...