arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Безоплатна правова допомога

Як отримати безоплатну правову допомогу

Мало хто знає про те, що в Україні вже декілька років працює інститут безкоштовної правової допомоги. На сьогодні існує розгалужена мережа центрів, де юристи, в тому числі адвокати, абсолютно безкоштовно нададуть консультації з будь-якого питання та допоможуть у складанні юридичних документів. Люди часто нехтують такою допомогою, ставлячись з недовірою, сумніваючись в її безкоштовності та доступності, проте вона справді може бути ефективним інструментом захисту прав.

 

Що таке право на безоплатну правову допомогу?

Право на правову допомогу гарантоване статтею 59 Конституції України. Як було роз'яснено Конституційним Судом,  положення статті 59 потрібно розуміти як гарантовану державою можливість будь-якій особі незалежно від характеру її правовідносин з державними органами, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, юридичними та фізичними особами вільно, без неправомірних обмежень отримувати допомогу з юридичних питань в обсязі і формах, як вона того потребує.

Саме для впровадження механізму реалізації цього права в 2011 році було прийнято закон ''Про безоплатну правову допомогу''.

 

Яку саме допомогу можна отримати?

Закон передбачає два вили допомоги, яку особа може отримати:

Первинна правова допомога дозволяє вам звернутися за наданням консультацій і роз’яснень з будь-яких правових питань, отримати допомогу в складанні заяв, скарг, інших документів правового характеру, крім процесуальних документів (процесуальним документом є наприклад позовна заява).

Вторинна правова допомога пов’язана з гарантуванням права особи на доступ до правосуддя і включає захист, здійснення представництва в судах і державних органах, складання документів процесуального характеру.

 

Хто може отримати допомогу?

Право на безкоштовну первинну допомогу має кожен громадянин України та іноземець.

Право на безкоштовну вторинну допомогу мають пільгові категорії, в першу чергу це малозабезпечені, середньомісячний сукупний дохід чиєї сім'ї нижчий суми прожиткового  мінімуму. Повний перелік тих, хто має таке право можна знайти в статті 14 Закону ’’Про безоплатну правову допомогу’’.

 

ВАЖЛИВО: Оскільки вторинна допомога пов’язана з захистом прав в суді, то при отриманні роз’яснення щодо порушених ваших прав і складанні не процесуальних документів, ви не виходите за межі того, що розуміється як ’’первинна допомога’’, яка є безкоштовною і доступною для всього населення України.

 

Де можна отримати безоплатну правову допомогу?

Сьогодні в Україні вже дії більше 100 регіональних та місцевих центрів надання безоплатної правової допомоги і їх кількість продовжує зростати, а також понад 700 громадських приймалень при головних управліннях юстиції.

Первинну правову допомогу крім спеціалізованих центрів зобов’язані надавати органи державної влади та місцевого самоврядування і адвокати з якими укладений відповідний договір. Вибір до кого звернутися залишається за вами. Звернутися за допомогою можна особисто, в годин прийому, або надіславши звернення в довільній формі, зазначивши контактні дані, дату та підписавши документ.

При цьому не потрібно боятися помилитися, якщо Ви вирішили звернутися до державного органу чи органу місцевого самоврядування, але не знаєте до якого саме, надіслане вами звернення переадресовується протягом п'яти календарних днів до компетентного органу.

Для отримання вторинної допомоги потрібно звернутися до Центрів з надання безоплатної правової допомоги або до територіального органу  юстиції.

 

Який строк отримання правової допомоги?

Відповідь на звернення для отримання первинної допомоги надається протягом 30 днів.

Відповідь на звернення щодо отримання вторинної правової допомоги надається протягом 10 днів.

 

Хто фінансує центри надання правової допомоги та послуги з її надання?

Програми безкоштовної правової допомоги фінансується з державного бюджету та за рахунок донорської допомоги.

 

Як відбираються адвокати, які надають безкоштовну правову допомогу?

Адвокати відбираються за допомогою відкритого конкурсу, за підсумками якого з ними укладається контракт.

 

Чи може особа сама вибирати адвоката?

Ні, така можливість відсутня. Адвоката призначає Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Проте, є можливість замінити адвоката в разі неналежного виконання ним своїх обов’язків.

 

Як оскаржити рішення про відмову в наданні безоплатної правової допомоги?

Найефективніше і найшвидше буде оскаржити відмову до органу, якому підпорядкована посадова особа, яка порушила ваші права, проте завжди можна також звернутися до суду.

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...