arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Про платні послуги у ВНЗ

Українські ВНЗ мають право надавати платні послуги з метою залучення додаткових коштів. Вони можуть стосуватися виконання безпосередніх функцій навчальними закладами (наприклад, навчання контрактників) або не бути прямо пов'язаними з навчальним процесом (наприклад, харчування в їдальні).
Перелік платних послуг, які можуть надавати державні ВНЗ, затверджений урядом і є достатньо широким. Умовно їх можна поділити на побутові, житлово-комунальні, пов'язані з дозвіллям та послуги освітнього й наукового характеру. ВНЗ не повинні виходити за межі цього переліку, інакше їхні керівники можуть бути притягнуті до кримінальної чи адміністративної відповідальності.
Натомість приватні навчальні заклади такого переліку не мають, оскільки Закон дає їм підстави займатися будь-якою підприємницькою діяльністю, яка не суперечить законодавству України. 
 
Як має відбуватись оплата таких послуг
Плата повинна здійснюватися виключно шляхом безготівкового розрахунку. Надання кожної платної послуги повинно супроводжуватися укладенням договору й отриманням замовником квитанції про оплату. 
 
Як встановлюється вартість
Відповідно до Наказу “Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами", вартість платних послуг у ВНЗ має встановлюватись на підставі економічно обгрунтованих витрат (проте, що під цим мається на увазі, Закон не пояснює). Нормами визначено лише декілька обов’язкових складових: витрати, пов’язані з заробітною платою, капітальні витрати на техніку та устаткування (не більше 10% від вартості послуги). Законодавство не обмежує право ВНЗ включити в ціну будь-які складові, які той вважатиме за потрібне. Тому цей перелік є досить умовний, а ціни на ті самі послуги можуть суттєво відрізнятися в різних ВНЗ.  
Приватні ВНЗ вільні встановлювати ціни на власний розсуд, з урахуванням ЗУ ‘’Про ціни та ціноутворення’’.
 
Де можна отримати інформацію про платні послуги в конкретному ВНЗ
Відповідно до законодавства про захист прав споживачів, кожен надавач послуг повинен забезпечувати повну, доступну та достовірну інформацію щодо порядку та умов надання конкретної платної послуги, її вартості, порядку та строку оплати.
У ВНЗ має бути затверджений перелік платних послуг, які в ньому надаються, та положення про надання платних послуг. Якщо їх немає на сайті університету, то інформацію можна отримати в адміністрації або ж написавши запит на доступ до публічної інформації. 
 
 
Як використовуються сплачені кошти
Можливість використання коштів, отриманих за надання платних послуг, обмежена законодавством та кошторисом, затвердженим на відповідний рік.
Гроші мають бути спрямовані на покриття витрат, пов’язаних з організацію та наданням платних послуг (наприклад, зарплата викладачів), господарські потреби бюджетної установи (ремонт, оплата комунальних послуг),  модернізацію та придбання матеріальних цінностей (навчальне обладнання, транспортні засоби тощо). Фактично ВНЗ може спрямовувати кошти на будь-що, що сприятиме виконанню ним освітніх функцій. Законодавство дозволяє використовувати отримані від надання платних послуг гроші для організації заходів, які не передбачені коштами загального фонду, не накладаючи ніяких обмежень.
Приватні ВНЗ можуть розпоряджатися  отриманими коштами на свій розсуд, без будь-яких обмежень. 

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...