arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Як отримати податкову знижку на навчання

Що таке податкова знижка за навчання
Податкова знижка на навчання - це гарантована державою можливість повернути частину коштів, які сплачує студент-контрактник.  

Чому держава надає таку можливість
Усі, хто працюють, сплачують податок на доходи у розмірі 18%. При сплаті за навчання в ціну контракту закладений податок на доходи. Щоб уникнути оподаткування двічі, держава надає можливість повернути сплачені до бюджету кошти.  

Кому можуть повернути кошти
Відповідно до ст.166.3.3 Податкового кодексу повернути кошти можуть студенту, його батькам або ж чоловікові чи дружині, якщо такі є. При цьому вони повинні обов’язково працювати за трудовим договором (тобто підприємці такої можливості не мають). Також важливо, що для податкової немає значення, хто саме підписував договір про навчання з ВНЗ: батьки чи їхня дитина-студент. 
Право на податкову знижку матиме тільки студент у випадку, якщо він працював у поточному році (оскільки вже не перебуває на утриманні батьків). Граничний вік студента, до якого батьки можуть оформити податкову знижку - 23 роки, саме до такого віку вони зобов’язані утримувати дітей, які здобувають освіту.

Чи можна повернути гроші, сплачені за навчання у приватному ВНЗ?
Так. Закон не встановлює ніяких обмежень щодо форми власності ВНЗ. Податковою знижкою можуть скористатися студенти будь-якого українського ВНЗ.

Як розрахувати розмір податкової знижки
Конкретний розмір податкової знижки вираховується залежно від заробітної плати тих, хто її отримуватиме. Наприклад, заробітна плата за рік у 2016-му становила 100 000 грн, з якої мати студента здійснила такі проплати: 
ЄСВ (3.6%), що склало 3600 грн., податок на доходи (18%) - 18 000 грн., плату за навчання 10 000 грн.
У такому випадку податкова знижка за 2016 рік становитиме:
18 000-(100000-3600-10000)*18% = 2448 грн.
Це та сума, яку можна повернути. Але насправді самостійно розраховувати нічого не потрібно, це зроблять у податковій. 
Оскільки розмір зарплатні впливає на розмір податкової знижки, то стратегічно правильно, щоб її оформлював той, хто отримує вищу зарплатню: він сплачує більший податок, відповідно, і відшкодування буде більшим.

Які документи потрібно подати для отримання податкової знижки

  • декларацію про майновий стан і доходи особи, яка платила за навчання (подати податкову декларацію за звітний рік можна за місцем реєстрації з 1 січня по 1 травня, тому про це потрібно потурбуватися заздалегідь);
  • копії квитанцій про сплату за навчання;
  • копію договору на навчання;
  • копію паспорта та ідентифікаційного коду студента та того, хто платив за навчання;
  • довідку про отримані доходи за відповідний рік того, хто платив за навчання;
  • документи, які підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);
  • копію студентського квитка та довідку про навчання з університету;
  • номер банківського рахунку.

Подати документи може як студент, так і його батьки.

Куди потрібно звертатися за податковою знижкою 
Податкова знижка оформлюється в Державній фіскальній службі за місцем реєстрації.
 
Чи можна повернути гроші, сплачені за навчання за кордоном?
Ні. Повернути можна лише те, що було сплачено в Україні. При цьому ст.14.1.170 Податкового кодексу також вимагає, щоб платником була фізична особа-резидент ( повинна постійно проживати в Україні). Інших обмежень немає, повернути гроші може в тому числі й іноземний студент.   

Чи можу я повернути гроші сплачені за декілька років?
Ні. Повернути можна тільки гроші, сплачені за попередній рік. Заяву на повернення коштів потрібно подати до 31 грудня. 
При цьому краще сплачувати за контракт посеместрово. Податковий рік не співпадає з навчальним: податкову знижку нараховують одноразово тільки за поточний календарний рік. Тому якщо ви навчаєтесь, наприклад, у 2016-2017 навчальному році, вам повернуть гроші тільки за 2016-й, тобто половину. Тож краще розбити суму на два платежі і повертати поетапно. 


Чи можна отримати податкову знижку за оплачені додаткові освітні послуги або гуртожиток?  
Ні. За проживання в гуртожитку, оплату додаткових освітніх послуг, наприклад, навчання на військовій кафедрі чи відвідування секцій, податкова знижка не повертається. 

Як швидко повернуть гроші
Кошти повертаються протягом 60 днів безготівковим перерахуванням на банківський рахунок або надсилаються поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи.

 

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...