arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Сексуальні домагання у ВНЗ

Що таке сексуальне домагання
Законом “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків’’ сексуальні домагання визначаються як дії сексуального характеру, виражені словесно (погрози,  залякування, непристойні зауваження) або фізично (доторкання,  поплескування),  що принижують чи ображають осіб, які перебувають  у відносинах трудового, службового, матеріального чи іншого підпорядкування.
Даний закон - не єдине юридичне джерело, де є визначення цього поняття. Його можна також знайти в рекомендаціях до Конвенціїї ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку Україна ратифікувала в 1979 році. Воно перегукується зі згаданим вище, але стосується лише домагань до жінки. Це небажана сексуальна поведінка (у тому числі словесний контакт), що є принизливою для жінки та може нести загрозу її здоров’ю чи безпеці. Вона розглядається як  дискримінаційна, якщо жінка має підстави вважати, що висловлення обурення чи заперечень щодо такої поведінки може зашкодити її професійному життю та робочому середовищу. Це визначення використовує Комітет ООН, який займається моніторингом дотримання прав жінок в світі, у тому числі у своєму звіті щодо України.

Яка різниця між сексуальним домаганням і сексуальним  насильством
Сексуальне домагання є різновидом сексуального насильства. 
Cексуальне насильство - суто юридичний термін, і за такі дії передбачена кримінальна відповідальність. Тобто визначення саме сексуального насильства в українському законодавстві немає, а використовуються визначення окремих його видів, зокрема зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, розбещення неповнолітніх тощо (Розділ IV, ст. 152-156 ККУ). Натомість за власне сексуальне домагання така відповідальність не передбачена.
Визначення сексуального насильства щодо жінок міститься в нератифікованій Україною Стамбульській конвенції (с.17). Відповідно, насильство стосовно жінок визначається Радою Європи як порушення прав  людини й форма дискримінації жінок та означає всі акти насильства за гендерною ознакою, результатом яких є або може  бути завдання фізичної, сексуальної, психологічної або економічної шкоди чи страждання жінкам, зокрема погрози таких дій, примус чи свавільне позбавлення волі, незалежно  від того, відбувається це в публічному чи приватному житті.

Форми сексуального домагання
Сексуальне домагання є гендерним насильством та формою сексуальної дискримінації. Його проявом можуть бути прохання про сексуальні послуги, висловлювання або дії сексуального характеру.  Більше того, поширеними є сексуальні домагання з боку осіб, які займають керівні (або просто вищі) посади, до своїх підлеглих. Тому в подібних випадках жертви бояться втратити роботу або понести інше “покарання”.
Особа може стати жертвою сексуального домагання, навіть якщо не була безпосередньо його об'єктом. Наприклад, ви побачили сексистський пост у соціальній мережі. Якщо він для вас образливий, отже, ви стали жертвою.

Умовно можна виділити такі форми сексуального домагання:
1. Образи - висловлювання в будь-якій формі, що дискримінують або ображають за статевою ознакою. Образи можуть мати місце в жартах, написах, картинках тощо.
2. Запрошення до спільних дій, що можуть бути розцінені як сексуальні або пов'язані з сексом.
3. Обіцянки винагороди за дії сексуального характеру.
4. Примус до сексу чи пов’язаних з ним дій під загрозою можливого покарання чи будь-якого іншого впливу.
5. Фізичний контакт — доторкання до тіла іншої особи, навмисні притискання в ліфті чи транспорті тощо.
    
Тож сексуальним домаганням є будь-які спроби сексуального насильства, тиск з метою схилення до відносин сексуального характеру, навмисні дотики, наближення, притискання, телефонні дзвінки, текстові повідомлення, жести руками чи рухи тіла, підморгування, повітряні поцілунки, жарти, коментарі про одяг, анатомію або зовнішність людини, питання сексуального характеру, а також небажані дискусії на сексуальні теми, поширення чуток про сексуальне життя інших.


Відповідальність за сексуальні домагання
Сексуальне домагання є некриміналізованою формою сексуального насильства. Це значить, що воно не передбачає кримінальної відповідальності, якщо не містить інших складів злочинів, наприклад, фізичного насильства, хуліганських дій (див. ст. 296 ККУ “Хуліганство”). 
Cексуальне домагання також може кваліфікуватися як дрібне хуліганство, якщо такі дії завдали певної несуттєвої шкоди громадському порядку і спокою - суспільним інтересам, що охороняються законом. Наприклад, під адміністративну відповідальність можуть підпадати вигукування образ у публічному місці або чіпляння до жінки чи чоловіка з пропозиціями сексуального характеру. Проте необхідною умовою є вчинення таких дій саме в публічному місці, лише тоді вони підлягатимуть адміністративній відповідальності (ст. 173 КУпАП). Та проблема в тому, що “суттєвість’’ шкоди визначається в кожному окремому випадку судом, а зважаючи на рівень сексизму і низький рівень поваги до людської гідності в українському суспільстві, навіть правоохоронні органи часто сприймають сексуальне домагання як щось нормальне. 
За прояви сексизму також можна притягнути до дисциплінарної відповідальності. У кінці 2015 року до Кодексу законів про працю України була введена стаття 21 щодо заборони всіх форм дискримінації, у тому числі гендерної та за сексуальною орієнтацією. Наразі це єдина правова підстава притягнути до дисциплінарної відповідальності за прояви сексизму. Підставами для цього також можуть бути порушення умов індивідуального чи колективного трудового договору, правил внутрішнього трудового розпорядку. Проте за поодинокими винятками ВНЗ не передбачають антидискримінаційні норми в договорах.

Також потрібно розуміти, що дисциплінарна відповідальність матиме місце лише у середовищі, де є трудові відносини: до неї можна притягнути викладача, але колегу-студента - ні. Особою, уповноваженою накладати дисциплінарне стягнення, є керівник винного. Тому в разі такого правопорушення потрібно особисто звертатися до ректора ВНЗ
Зокрема через це притягнення взагалі до будь-якого виду відповідальності за сексуальні домагання є досить рідкісним. Адже  жертви подібних діянь часто соромляться чи не хочуть проходити через необхідні юридичні процедурі. Та найчастіше такі злочини залишаються безкарними просто через толерування домагань як з боку жертви, так і з боку оточення - її і нападника. 

Як покарати колегу-студента за сексуальні домагання 
Окрім адміністративної та кримінальної відповідальності, для студентів є ще вірогідність бути покараними дисциплінарним стягненням. Ректор може накласти догану (сувору догану), якщо відповідний порядок передбачений внутрішніми нормативними актами ВНЗ. Сама догана передбачає лише запис в особистій справі студента.
Застосувати до студента більш суворі заходи впливу поки неможливо. Це навіть не передбачено законодавством: вчинення неетичного проступку не є підставою для відрахування з ВНЗ. На сьогодні сексуальні домагання чи інша подібна поведінка не є такою підставою, що дасть можливість оскаржити відрахування в суді і з легкістю виграти справу. Навряд чи вдасться притягнути зловмисника і за порушення умов договору (контракту), у договорі зазвичай не прописують етичні норми  поведінки. Тому, найімовірніше, максимально можливе покарання для студента, який вдався до сексуальних домагань, - це винесення догани.  


Деякі міфи про сексуальне домагання
Тільки жінка може бути жертвою. 
Ні, чоловік може стати жертвою сексуального домагання з боку жінки, проте такі випадки трапляються значно рідше. 

Сексуальне домагання можливе тільки щодо осіб іншої статі 
Ні, неналежна поведінка сексуального змісту до осіб тієї ж статі також вважається сексуальним домаганням.

Сексуальне домагання можливе лише з боку того, хто має повноваження чи вплив
Ні, сексуальне домагання можливе і з боку колег (студентів зокрема).

Сексуальне домагання може мати місце тільки на роботі чи в університеті
Ні, сексуальне домагання може мати місце будь-де.

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...