arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Відшкодування вартості навчання при перевступі

Стаття 4 Закону "Про вищу освіту" спричинила тривалу дискусію про те, як правильно розуміти "безоплатність здобуття освіти вперше". МОН поставив крапку в ній, визначивши, що мається на увазі отримання певного об’єму освітніх послуг вперше: за рахунок бюджету студент може провчитися тільки один раз в кожному семестрі.

З 1 вересня 2015 року діють такі умови: хто раніше навчався у ВНЗ за державним замовленням, але не завершив його, зможе повторно безоплатно здобувати вищу освіту того ж ступеню за умови відшкодування до місцевого або державного бюджету коштів, витрачених на оплату освітніх послуг. Порядок відшкодування коштів детально регламентований Постановою КМУ №658 "Про затвердження Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців" від 26 серпня 2015 року.

Відповідно до затвердженої процедури, вартість навчання за попереднім місцем отримання освіти має бути відшкодована протягом 10 днів з початку навчального року. Несплата коштів є підставою для негайного відрахування студента з ВНЗ.

Яку суму потрібно відшкодовувати?

Розрахунок суми відшкодування здійснюється на підставі довідки про вартість навчання в попередньому ВНЗ. Студент повинен самостійно отримати її, звернувшись до керівника відповідного закладу. Довідка видається протягом трьох днів. У ній зазначається середня вартість навчання одного студента посеместрово.

При розрахунках враховуються кількість навчальних семестрів, за якими особу атестовано за попереднім місцем навчання, та кількість перезарахованих кредитів ЄКТС. Суму та номер рахунку для сплати коштів видають у бухгалтерії ВНЗ.

Чи потрібно сплачувати всю суму відразу?

Не обов’язково. Якщо студент не має можливості сплатити повну вартість навчання відразу, варто звернутися до керівника ВНЗ з проханням про розстрочку, надавши довідку про матеріальний стан. У цьому випадку відшкодування має бути здійснене до кінця навчального року, а перший платіж повинен становити не менше 50% загальної суми.

У разі несплати коштів ВНЗ може звернутися до суду з вимогою про відшкодування вартості навчання або відрахувати студента.

Чи є випадки, коли не потрібно відшкодовувати вартість навчання?

Законодавство на сьогодні не встановлює винятків та пільг. Відшкодовувати вартість навчання повинні всі, хто повторно здобувають освіту певного ступеня за державним замовленням. Це визначено в Постановою КМУ, якою затверджено Порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти.

Проте при розрахунку суми, яку потрібно сплатити, вона може дорівнювати нулю. Це можливо, якщо студент провчився за попереднім місце навчання менше семестру, або ж йому було зараховано всі кредити ЄКТС за новим місцем навчання.

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...