arrow check clip close drawing fb gerb gp info map screen step1 step2 step3 tw vk

Вступ 2016: особливості та типові порушення прав абітурієнтів

Умови вступу до ВНЗ встановлюють порядок вступу, основні права та обов’язки абітурієнтів. Чинні умови вступу були затверджені наказом МОН № 1085 від 15.10.2015 року «Про затвердження Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році».

Цьогорічні умови вступу зберегли вдалі рішення попереднього року та ввели нові прогресивні, які повинні зробити процес вступу більш прозорим.

 

З 2015 року збережено:

- однорічний строк дії сертифікату ЗНО. ВНЗ прийматимуть у абітурієнтів сертифікат ЗНО, виданий лише у 2016 році. Минулорічні сертифікати не діятимуть;

- збережена система пріоритетності, тобто вступник зазначатиме пріоритетність кожної заяви відносно інших поданих ним заяв;

- передбачена тільки одна хвиля зарахування до ВНЗ;

- зберігається «перехресний вступ», тобто абітурієнт матиме можливість вступати до магістратури за відмінною від бакалаврату спеціальністю, за умови додаткового індивідуального вивчення певних дисциплін.

Новації 2016-го року:

- набір студентів буде здійснюватись за новим єдиним Переліком галузей і спеціальностей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 266.

- змінюється розклад вступної кампанії. Прийом документів на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти триватиме з 11 липня до 18 години 27 липня. Оголошення рекомендацій  на місця держзамовлення заплановане на 1 серпня. У разі, якщо процес вступу включає проведення  творчих конкурсів, іспитів чи співбесід, то останнім днем подачі документів є 20 липня, а проведення конкурсів повинно відбутися протягом 21-27 липня.

Остаточні списки рекомендованих до зарахування повинні бути оприлюднені не пізніше 12:00 години 2 серпня. Зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти за кошти держбюджету відбудеться 10 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 15 серпня.

- тільки в електронній формі передбачена подача заяв вступників на молодшого бакалавра, бакалавра, магістра і спеціаліста на основі повної загальної середньої освіти (крім осіб, які мають право на участь у конкурсі за результатами вступних іспитів на основі повної загальної середньої освіти, зарахування за співбесідою та зарахування поза конкурсом).

- кожен абітурієнт матиме право подати до 15 заяв на 5 спеціальностей, на яких передбачено прийом за державні кошти. Подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийому за державні кошти, не обмежується.

- дещо зміниться модель держзамовлення (в межах молодшого бакалавра, бакалавра, магістра та спеціаліста на основі повної загальної середньої освіти). МОН визначатиме загальну кількість бюджетних місць за спеціальностями та спеціалізаціями окремих спеціальностей, а вищі навчальні заклади встановлюватимуть мінімальні та максимальні обсяги вступників, які вони можуть і готові прийняти на умовах держзамовлення з урахуванням Умов вступу 2016 року. Вступники визначатимуть власні пріоритети у виборі ВНЗ, а ЄДЕБО розподілятиме вступників по ВНЗ з урахуванням пріоритетів та здобутого чи не здобутого права на навчання за бюджетні кошти.

- для конкурсного відбору осіб, які після повної середньої освіти вступають до ВНЗ для здобуття ступеня бакалавра, зараховуватимуться бали сертифіката ЗНО з трьох предметів. При цьому один предмет може встановлюватись на вибір вступника з переліку, який запропонує ВНЗ. Для тих, хто здобуває рівень молодшого спеціаліста та молодшого бакалавра будуть зараховуватися бали сертифіката ЗНО  з двох предметів. Обов'язковим конкурсним предметом у 2016 році буде українська мова та література (вначале).

- умови прийому на навчання також встановлюють граничну вагу інших критеріїв відбору. Вага бала за конкурс творчих або фізичних здібностей, у разі його проведення, має становити не більш як 25% конкурсного бала, крім творчого конкурсу при вступі на підготовку за спеціальностями галузей знань "Культура і мистецтво" та "Архітектура та будівництво", вага бала яких може становити не більше 50% конкурсного бала. Вага середнього бала документа про повну середню освіту, має становити від 0 до 10% конкурсного бала. Вага бала за особливі успіхи або за успішне закінчення підготовчих курсів вищого навчального закладу може коливатися у межах від 0 до 5% конкурсного бала.

- Умови прийому також передбачають три групи пільговиків. Це ті, хто може бути зарахований за результатами співбесіди, поза конкурсом та першочергово. (Розділ Х-ХІІ умов). Проте кількість пільговиків буде обмежена 5% від загальної кількості бюджетних місць на відповідну спеціальність.

Хто має право вступати до ВНЗ на особливих умовах:

1) Ті, хто брав участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. Таке право надає ЗУ ’’Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту’’.  Наразі ця категорія більшою мірою представлена військовослужбовцями ЗСУ та членами добровольчих батальйонів, які брали участь в АТО.

п.23 ст.14 Закону також надає цю пільгу для дітей загиблих учасників бойових дій на території інших держав.

2) Інваліди I та II груп та діти-інваліди віком до 18 років, якщо вони не мають протипоказань для навчання за відповідним напрямом. Пільга надана ЗУ "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні"

3) Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи. Закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" розподіляє постраждалих громадян на категорії. (див. Розділ 2 Закону). Різні категорії мають свої особливі умови зарахування.

4) Шахтарі та діти шахтарів. Закон "Про підвищення престижності шахтарської праці" надає право бути зарахованим поза конкурсом шахтарям, які пропрацювали у шахті більше 3 років одразу після школи, та дітям, батьки яких мають 15-річний стаж чи які отримали інвалідність чи загинули на шахті.

5) Чемпіони та призери Олімпійських та Параолімпійських ігор за спеціальностями в галузі фізичної культури і спорту.

6) Особи, які проживають в зоні проведення АТО та на тимчасово окупованій території. Вони мають право бути зарахованими за результатами вступних іспитів на конкурсній основі до ВНЗ, які було евакуйовано, а також тих ВНЗ, які розташовані на території Луганської та Донецької областей, де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації. Ці права гарантують закони №1038 та №4350.

 

Типові порушення під час вступу:

- Традиційним порушенням є непрозорість вступу там, де сертифікати ЗНО замінені іншими формами контролю. Цього року запускається пілотний проект вступу на магістратуру з правознавства за результатами тестування. Такі кроки повинні значно зменшити кількість зловживань. Проте, ще залишається проведення різних творчих конкурсів, а також вступ пільгових категорій. Проблема, яку фактично неможливо побороти – відсутність нормальної зрозумілої системи оцінки, а що стосується творчих конкурсів, то ще й неможливість подати апеляцію.

- Зловживання з боку адміністрації (приймальної комісії) ВНЗ. Можливість проводити внутрішні маніпуляції у рейтингових списках цього року фактично зведена до нуля, за рахунок введення обов’язкової електронної подачі документів та проведення  вступу в одну хвилю. Однак, все одно, абітурієнтам варто бути уважними і слідкувати за змістом рейтингу та наказу про зарахування. 

- Неоприлюднення ВНЗ на своїх офіційних сайтах правил прийому на навчання – 2016. Такі дії порушують Умови прийому на навчання та ст. 44 і ст. 79 Закону України «Про вищу освіту».

- Внесення в Правила прийому до ВНЗ положень, які суперечать вимогам законодавства. Найчастіше це порушення строків проведення вступної кампанії, норми про прийом сертифікатів ЗНО минулих років, вимоги від вступників подавати непередбачені документи, відсутність строків оприлюднення рейтингових списків, невизначеність вимог до рівня сертифікатів ЗНО.

- Перевищення квот пільговиків. В 2016 році у межах кожного рейтингового списку вступників за кожною спеціальністю рішенням Кабінету Міністрів України може визначатися гарантований обсяг місць державного замовлення для окремих категорій вступників, але не більше 5%.

Зважаючи на швидкоплинність вступної кампанії, скаржитися на порушення своїх прав потрібно в письмовому вигляді. Скарги подавати до приймальної комісії, ректора та на гарячу лінію МОН «Вступна кампанія 2016» та в Державну інспекцію навчальних закладів

Як захистити свої права?

Матеріал є об'єктом інтелектуальної власності.
Копіювання та поширення дозволяється тільки зі згадкою першоджерела не нижче другого абзацу, без зміни змісту публікації та видалення авторства та логотипу Profrights
Детальніше Сховати

Виникли питання чи пропозиції?

Заповніть форму нижче, і ми зв'яжемося з вами (усі поля обов'язкові)

Надсилаю...